måndag 24 maj 2010

SPELRECENSION AV SVENSKA ORD

Haveri- Olycka, krasch, stor förstörelse
Arkitekt- upphovsman, designer
Profet- spåman
Bisarr- underlig, konstig
Morbid- pervers, sjuklig, osund
Intrig- handling, listig plan, röd tråd
Bröla- vråla, skrika, ryta
Primär- grundläggande, förberedande
Satir- förlöjligande skrift eller vara elak
Flåshurtig- överentusiastisk,överdrivet energisk
Subtil- utstuderad, känslig, ömtålig
Propaganda- reklam, kampanj
Integrerad- enhetlig
Utgjuta- öppna, låta flyta
Thriller- rysare, actionberättelse
Vision- syn, drömbild, idealbild
Reflektera- ägna en tanke åt, tänka igenom
Bergfasta- orubbliga, stenhårda, envisa
Turnera- resa runt

söndag 16 maj 2010

Mitt liv som hund av Reidar Jönsson

Har läst en självbiografisk roman som heter ”Mitt liv som hund”.
Ingemar Wallis bor med sin bror och sin svårt sjuka mamma. Han har det lite jobbigt just nu, men inte det lika svårt som Laika förstås, hunden de sände ut i rymden...
Ingemar skickas i väg för att spendera sommaren ute på landet hos några släktingar. Där möter han en rad människor som kommer att påverka hela hans liv...
Ingmar är en kille i förpuberteten som ofta ställer till det för sig, när han nu befinner sig i Småland hos sin morbror så träffar han en flicka som heter Saga som blir lika boxnings intresserad som han. Ingmar är, en smal och tanig kille som är orolig för sin mamma.
Ingmar är trygg tillsammans med Saga, han bygger upp ett försvar för att skydda sig mot smärtan kring mammans sjukdom. De lyssnar på radion tillsammans, på en boxningsmatch.
Boken är rolig att läsa och innehållsrik, uttrycket ett hund liv, används också om människor som har det svårt. Det finns en film med samma namn som handlar om Ingemars resor fram och tillbaka från Småland. Boken har många ljuspunkter och jag kan varmt rekommendera den. den är rolig och lite sorglig på en och samma gång.

fredag 12 februari 2010

Krimkriget



Krimkriget pågick 1853–1856. Det började med att Ryssland angrep Turkiet, som då var ett mycket större rike än nu. Ryssarna ville ha kontroll över Svarta havet, och det oroade Storbritannien och Frankrike så mycket att de ingrep i kriget på Turkiets sida. Kriget kom att utspela sig mest på halvön Krim i Svarta havet. Det blev blodigt och längre än nödvändigt på grund av de militära ledarnas oskicklighet. Ryssland förlorade till sist. Florence Nightingale gjorde en stor insats för att förbättra den usla vården av sjuka och sårade. Efter krimkriget skapades 3st nya länder: Rumänien, Serbien, och bulgarien som blev självständiga.
Under krimkriget var det första gången man använde sig av fotografer.

torsdag 11 februari 2010

Ares



Den krigslystne krigsguden framställs överallt med hjälm och full vapenrustning, alltid redo för strid. Där det fanns krig och blodutgjutelse, där det fanns beväpnad strid, där fanns också Ares. Han kallades också för blodbadets kung. Därför var han sällan dyrkad och det nämns inga städer som ansåg honom som sin beskyddare. Det sägs att Ares bäddade sin säng med hud från dom människor som han dödat.
Han var den enda sonen till Hera och Zeus, och han var även pappa till en drake. Han var inte omtyckt av sina föräldrar. Myterna om Ares är mycket få och vid sidan om hans stridsberättelser, är det olika kärleks affärer som man stöter på honom mest. Han hade många älskarinnor och många barn, men ingen känd fru. Han är mordlysten men också en fegis.
Han var en mycket modig man som ställde nästan upp för allt och vågade mycket.
Grekerna bad till Ares innan de skulle ut och kriga så de kunde bli starkare för de trodde att det var så. För om de inte bad så kanske det skulle gå dåligt och då förlorade de allt dom ägde och hade.
Hans syster hette Athena och hon var krigsgudinna, men hon tyckte han var för blodtörstig så dom kom inte överens så bra. De var bittra fiender.


Var han stark, modig och självständig?
Svar: För sin tid ansågs han säkert så mycket modig då han alltid var ute och krigade. Det måste man vara modig och stark för, i krig. Då han aldrig varit på samma ställe hela tiden så såg kvinnorna honom som en stark krigare i sin rustning också som ett säkert val för framtida arvingar, dessutom såg han bra ut för sin tid.
Detta kanske var ett sätt för att visa sin makt.
Hans val var att inte ha någon fru, så i dagens samhälle skulle det väl anses som modernt av många. Vi behöver inte vara gifta för att få barn idag, fast jag tycker nog att man ska ha ett fast förhållande och inte flera kvinnor som Ares.
Han var fri och inte bunden till någon kvinna, Ares fick många barn med olika kvinnor. INTE OKEJ!
Jag tror att han var en orolig, osäker människa och att tiden som han levde i var sådan också. Uppfattar inte honom som väldigt självständig eftersom han hela tiden var ute i krig och inte finner någon fast punkt i sin tillvaro.
Kvinnor idag i vårt samhälle är däremot starka, självständiga och modiga tycker jag!

NASA (National aeronautics and space administration, är USA:s federala myndighet för rymdfart)har döpt en av sina rymdfärjor till Ares, säkert för att den ska se som stark och självständig från världens befolkning.
Bra val av namn, tycker jag.

måndag 8 februari 2010

Krimkriget


Krimkriget pågick 1853–1856. Det började med att Ryssland angrep Turkiet, som då var ett mycket större rike än nu. Ryssarna ville ha kontroll över Svarta havet, och det oroade Storbritannien och Frankrike så mycket att de ingrep i kriget på Turkiets sida. Kriget kom att utspela sig mest på halvön Krim i Svarta havet. Det blev blodigt och längre än nödvändigt på grund av de militära ledarnas oskicklighet. Ryssland förlorade till sist. Florence Nightingale gjorde en stor insats för att förbättra den usla vården av sjuka och sårade.

torsdag 28 januari 2010

President Obama


State of the union.
He promised more jobs to the people, and a better life to everyone in the USA and the whole world, it was a good speach.

tisdag 26 januari 2010

Saga


Det finns olika slags sagor: folksaga, hjältesaga och ättsaga.
Text av en litterär genre med overkliga, påhittade berättelser, ofta för barn.
Sagan är lik myten och har inte att göra med gudar utan människor och det vardagliga livet.
Exp på sagor kan vara: sagan om ringer, sagan om saftkalaset, sagan om kungen.

söndag 10 januari 2010

Kompletterande uppgift, Historia A

Ingen ideologi har utvecklats i så många modeller som socialismen. Socialism kommer från latin och betyder kamrat, sällskaplig.
I nätuppslagsverket Wikipedia hittar man t.ex. följande lista över olika typer av socialism:
anarkism, marxism, kommunism, stalinism, reformism, vänster kommunism, demokratisk socialism osv.

Gemensamt för dem alla är en vilja att avskaffa kapitalismen till förmån för ett samhälle och en ekonomi där folket har makten och deras mål är ett klasslöst samhälle. Socialismen är en rörelse som vill ersätta det privatkapitalistiska ekonomiska systemet med olika former av kollektiva system. Den har utvecklats i en socialdemokratisk ideologi som närmar sig socialliberalismen men med en större tonvikt på statens roll, och en mer kommunistiskt ideologi och diktatur som idéer.
Det är på 1800-talet som socialismen på allvar formats till en politisk ideologi. Socialismen lyfter fram arbetarklassen. Man vill helt enkelt åstadkomma jämlikheten och få bort all orättvisa, genom jämn fördelning och gemensamt ägande av resurser. För att detta ska ske ville man också få fram arbetarklassen eller och svagaste i samhällets talan.
Den socialistiska tankens utveckling tog fart med det ”Kommunistiska Manifestet” (1848) av Karl Marx och Friedrich Engels. Marx menar att staten aldrig kan vara neutral i en kapitalistisk värld och att människan endast existerar i samspel med andra människor. De klasskillnader som finns i samhället skapar en konflikter och klasskamper enligt honom. Marxismen utvecklades efter hans idéer i två huvudriktningar, en linje som bildade grunden för socialdemokratin och en annan revolutionär linje som bildade grunden för den klassiska kommunismen, framförallt i Ryssland.
På 1800-talets slut så ansåg flera att det socialistiska samhället endast skulle nås genom reformer(förändringar, ombildningar). Detta bildade grunden för framväxten av fackföreningar och ett starkt och statsvänligt parti, socialdemokratin. Socialismen tror på ett samhälle utan klasskillnader, där jämlikhet råder. Folket måste vara enat och alla måste dra sitt strå till stacken för att staten ska fungera.
Socialismen vill ta bort de ekonomiska skillnaderna i samhället, i och med att de skapar osämja och leder till orättvisor. Socialismen anser att alla ska ha samma förutsättningar i livet, vilket är ett krav för jämlikhet. Man ska äga jordbruk och fabriker tillsammans. Kapitalisterna ska inte få utnyttja arbetarna för att kunna tjäna mer pengar.
För att socialisternas idé ska fungera måste man fördela allting rättvist. Alla löner, bidrag studier etc. ska bli jämnt fördelade. Om socialisterna skulle uppfylla de saker de stod för kunde inte en person tjäna mycket mer pengar än en annan person. Då skulle klyftorna öka mer och mer.
Man skulle också försöka att ha ett klasslöst samhälle. Om man skaffar ett totalt klasslöst samhälle, skulle klyftorna mellan de rika och de fattiga minska.
Under historiens lopp har det alltid funnits sociala motsägningar inom socialismen som förtryck och fattigdom. Och alla länder som lidit under en socialistisk diktatur är idag fattiga och söker bistånd från andra längder som bevarat det privata ägandet, såsom liberalismen och
kapitalismen. Förtrycket mot olika klasser har kvarståt men i andra former än under slaveriet, och har delats in i två stora klasser som är raka motsatsen till varandra: borgare och proletärer.

I samhället beror då den sociala ställningen istället på individens inkomst och förmögenhet.
Men genom en revolution ska arbetarklassen ta över makten och införa socialismen, samt upprätta en proletärisk diktatur. Sen ska socialismen gradvis övergå till kommunism där allt med klassuppdelningar och statstvång försvinner.
Nu för tiden är vänsterpartiet mer åt revolutionär hållet medan socialdemokraterna mot
reformist hållet men socialismen är för övrigt stark i Sverige med slagorden, frihet,
jämlikhet och broderskap.
Det finns en rad orsaker som kan ha haft en stor betydelse för hur socialismen växte fram. Först och främst var det så att många arbetare var sura på arbetsgivaren. De tyckte att det var de som jobbade och stod i men det fick knappt pengar så att de klarade sig ordentligt. Medan det fanns en person som sa till de att de måste arbeta hårdare och att de som han inte gillade blev sparkade. Han tjänade också flera gånger mer än de. Det var inte vidare sjyst. Man började tycka att arbetsvillkoren var dåliga och att det inte fanns något skydd om man exempelvis skulle skada benet. Man började gå ihop i små grupper som sedan växte och växte och utvecklades till grupper med flera hundra personer. De började diskutera olika alternativ på hur de tyckte ett samhälle skulle skötas och vilka som borde få bestämma
På så viss växte olika ideologier och organisationer fram. Socialismen växte och bredde ut sig över stora delar av världen. Socialismen slogs ihop med andra grupper och ibland bröt sig olika grupper ut ur kretsen.

Det finns en rad konsekvenser till att socialismen finns. Om inte arbetarna eller någon annan hade börjat arbeta fram socialismen skulle kanske inte alla rättigheter finnas idag som det gör. Arbetarna hade kanske aldrig fått sina röster hörda. Då hade vårt samhälle sett helt annorlunda ut än vad det ser ut idag. Det kanske inte hade funnits socialbidrag och andra bidrag till dem som har svårt. Skatterna kanske hade varit mycket lägre och många saker som vård och skola hade kanske var privatägda och kostade en hel del pengar.

Våra samhällsklasser hade säkert större skillnader emellan hur mycket pengar man hade mm. Nästan all den politik som vi har i Sverige har fått influenser ifrån socialismen. Men även dem som är politiskt högra har influenser av socialismen, de följer inte den men de har en hel del som är likt. Som de kan ha fått ifrån socialismen. Men de länderna som har haft diktatur är idag ofta väldigt fattiga och måste långa pengar ifrån de länderna som inte har varit helt socialistiska.

Socialismen idag och hur den påverkat oss: staten har tagit över jordmark men den har rätt att ta det när det behöver det till brobygge, husbygge, mm. om marken finns i privat ägo.
Gratis utbildning och fri sjukvård, man får inte starta banker eller ge ut egen valuta hursomhelst och den som trycker egna sedlar hamnar i fängelset. En av statens uppgifter är att planera och uppföra transportleder av olika slag, flygplatser, järnvägar, broar. Industrisamhället har tagit fart och tekniken är viktig.
Alla måste arbeta och skolan är obligatorisk.
Alla som arbetar betalar skatt. Fackföreningsrörelsen finns idag, knappast någon är inte med i facket då de ska se till arbetarens behov.
Vi har allmän rösträtt och alla människor över 18 år har rätt till att rösta med svenskt medborgarskap.
Frihet, jämlikhet och broderskap!
Detta är honnörsorden för socialismen.